GRAD VIS

Grad Vis nalazi se u velikom i prirodno zaštićenom zaljevu na sjeveroistočnoj strani otoka Visa. Otočić Host i poluotok Prirovo zatvaraju sa zaljevom jednu cjelinu koja prestavlja savršeno utočište od lošeg vremena i otvorenog mora

Grad Vis ima bogatu prošlost koja seže duboko u prošlost. Vis je jedno od najstarijih gradskih naselja na tlu Hrvatske. Prvo naselje na mjestu današnjeg Visa, pod imenom Issa, osnovali su grčki kolonisti sa sicilije u IV st. p.n.e..
Antička Issa bila je urbani i gospodarski centar Jadrana. Svoju samostalnost očuvala je do I stoljeća p.n.e. kad je postala dio Rimskog carstva.

Nakon toga gubi na značenju, ali i dalje ostaje strateški važna točka Jadrana s kojeg su se mogli kontrolirati svi pomorski putevi. Sve do sredine XX. stoljeća glavni prihod Viškog stanovništva su vinogradi, odnosno proizvodnja vina.

Danas uz vinogradarstvo i maslinarstvo, vodeću ulogu u gospodarstvu čini turizam i uslužne djelatnosti. Monogobrojni turisti rado posjećuju spomenike i znamenitosti iz prošlosti ovog Grada poput:

-ostataka antičke Isse ( terme, nekropola, teatar, ostaci luke)

-bogatsvo sakralnog naslijeđa ( mnogobrojne crkve, franjevački samostan)

-ljetnikovce hvarskih i viških plemića ( Jakša, Dojmi Delupis, Hektorović)

-utvrde iz razdoblja Venecije, Engleske, Austro-Ugarske)

- spomenici iz II svjetskog rata ( Titova špilja ).

Do ovog pućinskog otoka moguće je doći svakodnevnim trajektnim prugama do tri puta dnevno.
Po unutrašnjosti otoka te do drugog Grada na otoku Komiže može se doći lokalnim autobusnim linijama koje su na raspolaganju svakodnevno po dolasku trajekta odnosno katamarana ili pozivom na mnogobrojne Taxi službe koje su dostupne turistima 24 sata dnevno.
Izleti po unutrašnjosti otoka od sela do sela oduševit će svakoga tko se želi odmoriti od urbane sredine i pobjeći od svakodnevne gužve i jurnjave.
Vinogradi i malsinici, prekrasni pejzaži, te nezaboravni doživljaj zalaska sunca s najviše točke otoka Visa zasigurno će trajno ostaviti pečat na svakoga tko se odluči svoj odmor provesti na Visu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Web Counter posjeta
Privatni smještaj obitelji Pečarević na otoku Visu, Zagrebačka bb, 21480 Vis, Hrvatska
FAx: 00 385 21 711 040, Mob: 098 740 315
www.apartment-vis.net
 
 
vis, otok, privatni smještaj, apartmani, sobe, kut, biševo, modra špilja, komiža, pečarević